SEMINARIUM 4.  Krugman-Obstfeld: kapitel 16-17

Fråga 1.

Låt oss specificera funktionsformer i Krugman Obstfelds AA-DD modell. För att förenkla, antag att funktionerna har följande enkla utseende;

L(R,Y) = Y/R

D=c0(Y-T)+I+G+X0/(EPd/Pf)-m0(Y-T),

där c0 är en positiv konstant mindre än 1, X0 är en positiv konstant och m0 en konstant mindre än c0.

a)     Härled DD kurvan och beräkna dess lutning.

b)     Beräkna den finanspolitiska multiplikatorn vid fast växelkurs , dvs hur mycket Y ökar när G ökar vid given växelkurs.

c)     Visa matematiskt att en ökning av G finansierad med en lika stor ökning av skatten leder till ett skift utåt av DD kurvan och en ökning av Y  och E. Förklara!

d)     Härled AA kurvan och beräkna dess lutning.

e)     Om du kan härled ett matematiskt uttryck för jämvikts Y under flytande växelkurs. Om du inte kan lösa ekvationen fullständigt – visa hur man ska göra i princip.

Fråga 2.

Använd AA-DD modellen för att analysera vad som händer om omvärlden för en expansiv penningpolitik som leder till lägre omvärldsräntor. (Tips: AA-kurvan skiftar.) Är effekten på output positiv eller negativ?

Fråga 3.

Använd AA-DD modellen för att analysera vad som händer om omvärlden för en expansiv finanspolitik som leder till högre exportefterfråga. (Tips: DD-kurvan skiftar.) Är effekten på output positiv eller negativ?

Fråga 4.

a)     Visa/förklara utifrån AA-DD modellen vad en fast växelkurs medför för möjligheterna att bedriva stabiliseringspolitiskt motiverad penningpolitik!

b)     Anta att vi får en monetär störning så att penningefterfrågan minskar! Vad händer med AA-kurvan? Hur måste riksbanken agera vid fast växelkurs? Vad händer med output? Jämför med rörlig växelkurs.

c)     Anta att vi får en real störning så att omvärldens efterfrågan på svenska varor minskar? Vad händer med DD-kurvan? Hur måste riksbanken agera om växelkursen ska hållas fast? Vad händer med output? Jämför med rörlig växelkurs.

d)     Vad skulle hända med den svenska ekonomin om omvärldens efterfrågan på svenska varor minskar och vi är medlemmar i EMU?

Fråga 5.

Under den svenska valutakrisen 1992 sade den svenska riksbankschefen Bengt Dennis att den fasta valuta kursen skulle försvaras till varje pris.

a)     Vilket pris tror du han tänkte på?

b)     Hade det varit tekniskt möjligt att försvara valutakursen?

c)     Den svenska industrin upplevde en kostnadskris och den reala valutakursen e  för hög för att vara förenlig med lagom högt Y. Devalveringen (införande av flytande valuta) sänkte den reala växelkursen och ledde till stigande Y. Vilka alternativa vägar hade funnits att sätta fart på konjunkturen? Ange några för och nackdelar.